Buikpijn na eten, hoe kan dat?

Buikpijn na eten kan verschillende oorzaken hebben. We onderscheiden twee soorten pijn, te weten pijn in de bovenbuik en pijn in onderbuik. Pijn in de bovenbuik heeft vaak te maken met brandend maagzuur na het eten. Je krijgt dan een branderig gevoel in de bovenbuik of achter het borstbeen en kunt soms last hebben van zure oprispingen. Voor brandend maagzuur zijn zuurremmers te krijgen bij drogist of apotheek. Pijn in de onderbuik kan ontstaan als je teveel of te vet hebt gegeten. Dit laatste uit zich vaak in buikkramp of simpelweg een onaangenaam gevoel in de buik.

buikpijn na eten

Buikpijn na eten door slechte eetgewoonten

Terugkerende pijn in bovenbuik na het eten kan te maken hebben met slechte eetgewoonten, overgewicht, stress of roken. Gezonder leven is hier het antwoord op.

Galstenen

Galstenen geven na het eten een terugkerende buikpijn in de (rechter) bovenbuik. Daarbij straalt de pijn ook vaak uit naar de rug en kun je last hebben van misselijkheid.

Maagzweer

Een maagzweer kan zorgen voor flinke pijn in de bovenbuik tijdens of na het eten. Een maagzweer kan ook brandend maagzuur, misselijkheid en een verminderde eetlust veroorzaken.

Een maagzweer kan ontstaan door slechte eet en drinkgewoonten, roken, erfelijke factoren of langdurig medicijngebruik.

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie kan je lichaam niet tegen bepaald voedsel. Voedselintolerantie veroorzaakt onderandere maag-darm klachten en kan dus een veroorzaker zijn van buikpijn na eten.

Bij terugkerende klachten is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *